یک کارشناس ارشد مسائل نفتی: شرکت انگلیسی شل 120 میلیارد دلار به ایران خسارت زد
به دلیل سهل انگاری شرکت شل در میدان نفتی سروش 4 میلیارد بشکه نفت مخازن این میدان حداقل به ارزش 120میلیارد دلار از دست رفت.
دکتر علی محمد سعیدی از کارشناسان ارشد مسائل نفتی با بیان این مطلب گفت: از همان سال ها که بحث برداشت از مخزن سروش و نوروز مطرح شد به شرکت ملی نفت ایران تذکر داده شد که نسخه برداشت 100 هزار بشکه نفت از میدان نفتی سروش و 95 هزار بشکه از نوروز غیرعملی است که امروز شاهد این امر هستیم.
وی افزود: نکته این نیست که شرکت شل و شرکت ملی نفت ایران نتوانستند این میزان نفت را از میادین برداشت کنند، بلکه باید گفت که این میادین امروز به اندازه ای آسیب دیده اند که تولید از آنها متوقف شده است.
وی اظهار داشت: براساس آزمایشات انجام شده در زمان رئیس سابق شرکت نفت فلات قاره، مشخص شد که باید به این میادین برای رسیدن به تولید مطلوب و افزایش ضریب استحصال تا 50 درصد گاز تزریق کرد و می توان از گاز میدان فروزان که روزانه 200 میلیارد فوت مکعب آن سوزانده می شود، استفاده کرد.
وی اضافه کرد: برنامه تزریق گاز تا به امروز در میدان سروش محقق نشد و تنها برداشت بی رویه نفت از میدان صورت گرفت، به گونه ای که 4 میلیارد بشکه از حجم نفت در جای این میدان آسیب دید.
دکتر سعیدی اظهار داشت: در 3 یا 4 سال اخیر به طور میانگین 36 میلیون بشکه نفت از سروش استخراج شده است که براساس قرارداد، 60 درصد از نفت تولیدی به شل و 40 درصد به ایران تعلق دارد که دراین صورت اگر قیمت هر بشکه نفت را 30 دلار در نظر بگیریم، شرکت شل در این مدت توانسته 700 میلیون دلار پول و سرمایه گذاری خود را از این تولید به دست آورد.
به گفته وی، شرکت شل اصلا ضرر نداده است، بلکه توانسته بخش اعظمی از سرمایه گذاری خود را نیز از تولید برگرداند.
سعیدی تصریح کرد: شرکت شل در مجموع 800 میلیون دلار در این طرح سرمایه گذاری کرده است که 700 میلیون دلار آن بازگشت داده شده و تنها 100 میلیون دلار آن باقی مانده است که اگر هم از دست رود باز هم شل چیزی را از دست نداده است.
این کارشناس نفت افزود: ضرر را در این میان ایران متحمل شد که 4 میلیارد بشکه نفت در جای این میدان به ارزش 120 میلیارد دلار از دست رفت.
وی مشکل مخزن را مخلوط شدن با آب دانست و گفت: اگر از همان اول گاز به میدان تزریق می شد بعد از چند سال آب موجود در مخزن به بالا نمی آمد به گونه ای که امروز مجبور باشیم برای جداسازی آن چند برابر هزینه کنیم.
وی تزریق گاز را همچنان راه درمان این مخزن دانست و گفت: این اقدام نیز سال ها به طول می انجامد.