سفارش تبلیغ
صبا ویژن
رأى راست دولت را همراه است با آن روى آرد و با رفتن آن برود . [نهج البلاغه]
سال84 - نفت نیوز
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره نفت نیوز|پارسی بلاگ
: جستجو
اوقات شرعی

  • بازدید امروز: 6
  • مجموع بازدیدها: 63438
    » درباره نفت نیوز
    سال84 - نفت نیوز
    نفتی ها
    وبلاگ خبری تحلیلی "نفت نیوز" در راستای اطلاع رسانی شفاف و انعکاس دیدگاههای کارشناسان و مسئولان مختلف بویژه در عرصه فنی و اقتصادی در خصوص صنعت نفت راه اندازی شده است. حفظ منافع ملی در فعالیت های وزارت نفت بویژه در قراردادهای نفتی و ارائه راهکارهای کارشناسانه برای تولید صیانتی از مخازن نفت و گاز کشور از اهداف اصلی ماست. بدیهی است بیانیه ها و اطلاعیه ها و نظرات منتقدان وزارت نفت نیز در این سایت منعکس می شود ولی انتشار این مطالب لزوما به معنای تاَئید مواضع اعلام شده نیست و صرفاً جهت اطلاع رسانی انجام می گیرد. "نفت نیوز" در عین دفاع از سرمایه گذاری گذاری خارجی، حمایت از توانمندی های داخلی و بومی کردن تکنولوژی را وظیفه خود می داند و تلاش خواهد کرد پل ارتباطی بین کارشناسان و مدیران نفت باشد. نفت نیور در حد توان سعی خواهد کرد به ارتقاء جایگاه صنعت نفت کشور در سطح بین المللی کمک کند. بدینوسیله از همه کارشناسان و علاقمندان برای همکاری با این سایت دعوت بعمل می آورد. .شما می توانید مطالب و مقالات خود را برای ما ایمیل کنید.

    » لوگوی نفت نیوز


    » یادداشت/مقالات
    آدرس جدید وبلاگ نفت نیوز
    اهمیت مدیریت پروژه در صنایع نفت و گاز-اسدزاده فرخانی
    دیدگاه انجمن اسلامی کارکنان صنعت نفت در مورد بهره مالکانه
    نقدی بر سیاست های اقتصادی و نفتی دولت اصلاحات - دکتر سعیدی
    « قراردادهای بیع متقابل »دکتر شکرالله زاده و مهندس نورالدین موسی















    » آرشیو نفت نیوز
    سال84
    سال 85

    » موسیقی وبلاگ

    » طراح قالب
    »» خبر فوری

     آتش سوزی در پالایشگاه نفت تهران

    صبح امروز بخش هایی از پالایشگاه تهران در آتش سوخت.

    معاون عملیات سازمان آتش نشانی شهرداری تهران با اشاره به آتش سوزی صبح امروز پالایشگاه نفت تهران گفت: این حریق بعد از گذشت حدود 2 ساعت اطفا شد.

    محمدرضا سمعیی افزود: ساعت 5:30دقیقه صبح امروز به سازمان آتش نشانی شهرداری تهران اطلاع دادند، که قسمت پالایش پالایشگاه نفت تهران آتش گرفته است.

    وی در ادامه گفت: ماموران ایستگاه 6 آتش نشانی بلافاصله به محل اعزام شدند و با توجه به وسعت حریق از ستاد آتش نشانی کمک دوباره خواستند.

    معاون عملیات سازمان آتش نشانی شهرداری تهران اظهار داشت: بلافاصله با توجه به تشخصیص افسر نگهبان و به خاطر حساسیت محل و احتمال گسترش آتش به مکانهای دیگر 6 ایستگاه اتش نشانی دیگر با 5 تانکر آب به منظور کمک به محل اعزام شدند.

    سمعیی خاطر نشان کرد:در ساعت7:30 حریق اطفا شد ولی ماموران آتش نشانی تا ساعت 8 در حال لگه گیری حریق بودند و خوشبختانه در حال حاضر نیز حریق اطفا شده است.

    وی در خصوص علت و میزان خسارات وارده اظهار بی اطلاعی کرد و گفت: علت آتش سوزی و میزان خسارت وارده را باید خود پالایشگاه تعیین کند و این کار از عهده آتش نشانی خارج است. (منبع: فارس 29بهمن 84 )



    نظرات شما ()

    » نفتی ها ( شنبه 84/11/29 :: ساعت 3:57 عصر )
    »»
    نقدی بر قرارداد میدان نفتی یادآوران
    میدان نفتی یاد آوران ،بیع متقابل و چند اشکال‌
    نقدی بر خبر روزنامه کیهان در مورد قرارداد نفتی ایران و چین

    برنامه تولیدی میدان نفتی یادآوران بر اساس میزان ذخایر قابل استحصال که کمیتی تخمینی است، صورت می‌گیرد. صحت این تخمین به میزان شناسایی تغییرات سنگ و اشباع سیالات مخزن، تأثیر تولید بر تغییرات فشار و حرکت سطوح تماس سیالات، بازدهی مکانیزم‌های مختلف تولیدی و نظایر آن بستگی دارد. بدیهی است شناخت همه این مراحل تدریجی بوده و با طولانی شدن تاریخچه تولید، جمع‌آوری، تجزیه و تحلیل اطلاعات امکان‌پذیر است.
    تخمین‌های اولیه ذخایر و برنامه تولیدی برای میدان یادآوران در اوایل عمر مخزن دارای حداقل اطمینان و حداکثر خطاست و تنها با سپری شدن زمان و آشنایی بیشتر با مخزن امکان ارایه تخمین‌های جدیدتر ذخایر و اصلاح برنامه تولیدی قبلی میسر خواهد شد. به همین خاطر لازم است برنامه توسعه این میدان به صورت مرحله‌ای تنظیم شود. در این حالت اجرای هر مرحله جدید مشروط به بررسی نتایج تولیدی مرحله قبلی است بنابراین سرمایه‌گذاری متناسب با میدان را نمی‌توان قبل از سپری شدن این مراحل مشخص کرد.
     برخلاف میادین نفتی همچون یادآوران، ساخت پالایشگاه‌ها و واحدهای پتروشیمی تقریباً تمام جزییات اجرا از ابتدا تا انتهای کار قابل پیش‌بینی و برنامه‌ریزی دقیق است و نیازی به تخمین ندارد ولی در توسعه میدان‌های نفتی طراحی برنامه تولید و برپایی تأسیسات از ابتدا قابل برنامه‌ریزی و اجرا نیست بلکه باید پیچیدگی این مخزن به تدریج مشخص شود و پس از کسب اطمینان نسبی از حجم ذخایر، برنامه‌های تولیدی به اجرا آید بنابراین با این وضعیت شیوه قرارداد بیع متقابل با این مقوله همخوانی ندارد.
    بر همین اساس از هم‌اکنون نمی‌توان ظرفیت تولیدی میدان یادآوران را مثلاً 300 هزار بشکه برآورد کرد. شاید به همین خاطر است که خود چینی‌ها نیز فقط تولید 180 هزار بشکه‌ای را مطرح کردند که البته آن هم جای تأمل دارد.
    با توجه به اینکه هزینه‌های سرمایه‌گذاری این طرح معمولاً متناسب با برنامه تولیدی پیمانکار چینی تعیین خواهد شد بنابراین با وجود اختلاف 120 هزار بشکه‌ای بین طرف ایرانی و چینی در این میدان معلوم نیست ملاک برآورد هزینه‌ها برای سرمایه‌گذاری در چه حجمی از تولید خواهد بود. 180 هزار بشکه ادعای طرف خارجی یا 300 هزار بشکه درخواست ایران؟
     
    در زمان اولیه شروع تولید از یادآوران از یک طرف حداقل اطمینان نسبت به حجم ذخایر قابل استحصال مخزن وجود دارد و از طرف دیگر میزان ذخایر میدان مبنا و پشتوانه برنامه تولید درازمدت خواهد بود. این میزان ذخایر قابل استحصال بسیار فراتر از دوره قرارداد بیع متقابل این میدان خواهد بود و شرکت چینی هیچ تعهد قراردادی و حقوقی نسبت به صحت اطلاعات خود نمی‌تواند داشته باشد.
    بنابراین چنانچه پس از پایان قرارداد معلوم شود که برنامه تولیدی و کلیه تأسیسات احداث شده توسط چینی‌ها و بدهکاری متعاقب آن، افزون‌تر از میزان بهینه تولید میدان بوده است، بخشی از ذخایر مملکت دچار هرزروی خواهد شد که باز هم مسوولیتی متوجه آنها نخواهد بود.
    یکی از توجیهات استفاده از بیع متقابل کمبود منابع مالی ذکر شده است ولی در اصل استفاده از این شیوه تعهدات بسیار سنگین مالی برای بازپرداخت ایجاد می‌کند که از درآمدهای نفتی پرداخت می‌شود. برای توسعه میدان نفتی یادآوران نباید تمام هزینه‌های توسعه جهت دستیابی به سقف پیش‌بینی شده تولید به صورت یکجا بزرگ‌نمایی شود بلکه باید فقط هزینه فاز یا مرحله اول توسعه ذکر شود چون با تولیدی شدن میدان در اصل هزینه مراحل بعدی توسط نفت خود میدان به دست می‌آید و به این ترتیب میزان منابع مالی مورد نیاز به شدت کاسته می‌شود.
    نباید فراموش کنیم که نفت تولیدی یادآوران در مجموعه تولید کشور قرار دارد و بازپرداخت اقساط از نفت تولیدی مخزن به معنای بازپرداخت از محل درآمدهای نفتی کشور است. بنابراین تعهدات مالی کشور برای بازپرداخت این قرارداد یکی از بدهکاری‌های خارجی کشور محسوب می‌شود ولی متأسفانه این نکته همه ساله در آمارهای ارایه شده از طرف بانک مرکزی نادیده گرفته می‌شود.
    نژادحسینیان، معاون بین‌الملل وزارت نفت درخصوص اشکالاتی که به شیوه بیع متقابل در این قرارداد مطرح شد بلافاصله تنها راه‌حل موضوع را طولانی‌تر شدن زمان حضور چینی‌ها در میدان- که در اصل همان شیوه مشارکت در تولید است- عنوان کرد در حالی که شیوه های دیگری وجود دارد که استفاده از آنها می‌تواند توسعه مخازن نفتی و گازی را به نحو مطلوبی به دنبال داشته باشد.
    ضروری است توجه داشته باشیم که با طولانی‌تر کردن مدت قرارداد مشکل میدان یادآوران پیچیده‌تر می‌شود چون پیمانکار در این مدت در میدان حضور خواهد داشت و علاوه بر پرداخت هزینه کارشناسان آنها توسط وزارت نفت، هر نوع برنامه جدید ارایه شده از طرف خارجی نیز باید اجرا شود که معلوم نیست به مصلحت مخزن باشد ضمن آنکه حضور مستمر چینی‌ها در میدان یادآوران حاکمیت دولت بر منابع ملی را سلب می‌کند که این مسأله برخلاف قانون اساسی کشورمان است.مدیریت شرکت ملی نفت بر میادینی همچون یادآوران علاوه بر اشتغالزایی و انتقال تکنولوژی موجب تضمین تولید صیانتی از میدان نیز خواهد شد. با این اقدام حق انتخاب تکنولوژی و پیمانکار اجرایی پروژه با طرف ایرانی خواهد بود و از این طریق می تواند بهترین تکنولوژی روز دنیا را در پروژه مورد استفاده قرار دهد.
    وزارت نفت برای طرح‌های نفت و گاز در بخش بالادستی به جای بیع متقابل، بهتر است از حساب صندوق ارزی یا مؤسسات بین‌المللی در جهت جذب منابع مالی استفاده کند.
    با وجود اشکالاتی که از سوی کمیته بازنگری قراردادهای نفتی در ریاست‌جمهوری بر شیوه قراردادی بیع‌متقابل وارد شده است به نظر می‌رسد ادامه این شیوه نمی‌تواند توجیه منطقی و راه‌حل مناسبی در توسعه میادین نفتی کشور باشد.
    ابهاماتی نیز در مورد قرارداد نفتی میدان یادآوران وجود دارد که شایسته است تا به آن پاسخ داده شود:
    الف. هزینه طراحی و سرمایه‌گذاری برای کل دوره توسعه میدان یادآوران ه میزان است و این مبلغ طی چند سال لازم است؟
    ب. با توجه به قانون استفاده از حداکثر توان داخلی، انجام کدام بخش از طرح توسعه میدان توسط نیروی‌های داخلی امکان‌پذیر نیست؟
    ج. با توجه به تأثیر نحوه حفر چاه‌های نفت در عمر مخزن، شرکت چینی چه تعهدی برای ایجاد بحران احتمالی در تولید غیربهینه پس از پایان زمان قرارداد خواهد داشت؟
    د. با توجه به اینکه شرکت‌های خارجی براساس هزینه‌های خود نفت دریافت می‌کنند در قرارداد با چینی‌ها چه تدابیری برای جلوگیری از هزینه‌های غیرواقعی پیش‌بینی شده است؟
    ه. آیا در این قرارداد مبلغی هم به‌عنوان حق ریسک به طرف چینی پرداخت خواهد شد؟ در صورت پرداخت چنین مبلغی توجیه آن چیست؟
    و. آیا در نمودار تصمیم‌گیری قرارداد میدان یادآوران جایگاهی برای مهندسی مخازن در نظر گرفته شده است؟
    ز. برای افزایش ضریب بازیافت میدان یاد شده چه اهرم قراردادی با چینی‌ها پیش‌بینی خواهد شد؟
    ح. آیا صلاحیت فنی شرکت چینی برای توسعه میدان مورد تأیید نهادهای ذی‌ربط در وزارت نفت قرار گرفته است؟
    در پایان یادآور می‌شود، تشکیل کمیته تدوین استراتژی نفت و گاز برای بررسی توان انرژی کشور و بازنگری و اصلاح قراردادهای نفتی و ارایه الگوی مناسب اجرای پروژه‌های نفتی بر اساس قانون اساسی و اصول کارشناسی علمی، کمک مؤثری در پیشبرد اهداف نظام در بخش نفت و گاز خواهد داشت.
    تورج برون ( جهان صنعت )


    نظرات شما ()

    » نفتی ها ( شنبه 84/11/29 :: ساعت 1:42 عصر )
    »»
    چینی ها ومیدان یادآوران ؟

    اسفندماه در تهران نهایی می شود 100 میلیارد دلار قرارداد نفتی چین با ایران

    چین بزودی برجسته ترین طراحان اقتصادی خود را برای نهایی سازی قراردادهای انرژی با ایران به ارزش بیش از 100 میلیارد دلار به تهران اعزام می کند.
    خبرگزاری فرانسه ورو یتراز پکن در این باره گزارش داد: این اقدام چین خشم آمریکا را بر سر نتایج تلاشهای این کشور در جهت منزوی سازی بین المللی ایران بر سر برنامه هسته ای تهران در پی خواهد داشت.
    مجله مالی و اقتصادی کایجینگ چاپ پکن با انتشار گزارشی در این باره بر روی پایگاه اینترنتی خود اعلام کرد: «ما کای» رئیس کمیسیون ملی اصلاحات توسعه ای چین در اوایل ماه مارس (اسفندماه) در رأس هیئتی بلندپایه به منظور امضای توافقنامه هایی در خصوص صادرات محموله های عظیم نفتی از میدان نفتی یادآوران ایران به تهران سفر خواهد کرد.
    به گزارش واحد مرکزی خبر سفر وی در پی امضای یادداشت تفاهمی در ماه اکتبر سال 2004 میان ایران و سینوپک، بزرگترین شرکت پالایشی چین، به منظور خرید 250 میلیون تن گاز طبیعی مایع (ال ان جی) از ایران طی دوره ای 25 ساله صورت می گیرد. ارزش این قراردادها بیش از 100 میلیارد دلار اعلام شده است.
    وال استریت ژورنال آسیا در شماره دیروز به نقل از مقامات وزارت نفت ایران آشنا به محتوای مذاکرات نفتی با چین نوشت: مقامات تهران می کوشند تا قبل از هرگونه اعمال تحریم بالقوه بر ضد ایران قراردادهای مختلف را با کشورهای خارجی منعقد سازند، ایران با وجود مخالفتهای بین المللی، کار غنی سازی اورانیوم را در سطح محدود از سر گرفته است.
    براساس توافقنامه های منعقده با چین، از شرکت سینوپک خواسته شده تا توسعه میدان نفتی یادآوران را بر عهده بگیرد. به نوشته «کایجینگ» میزان ذخایر نفتی میدان یادآوران بالغ بر 3 میلیارد بشکه برآورد می شود.
    دو طرف در جریان مذاکرات ماه دسامبر در تهران توافق کردند قراردادهای نهایی در این خصوص تا اوایل سال جاری قطعی و نهایی شود.
    «موشولینگ» رئیس سینوپک به مجله کایجینگ گفت: این شرکت 51درصد سهام پروژه توسعه میدان نفتی یادآوران را در اختیار خواهد داشت و شرکت نفت و گاز طبیعی هند نیز 29 درصد سهام پروژه را در اختیار می گیرد.
    به موجب این گزارش 20درصد سهام باقیمانده متعلق به یک شرکت ایرانی خواهد بود.
    به گفته مقامات ایرانی قرارداد این پروژه در صورت امضای نهایی، یکی از بزرگترین قراردادهای خارجی خواهد بود که ایران تاکنون امضا کرده است. (
    منبع: کیهان)

    توضیح: نفت نیوز بزودی این قرارداد خسارت بار را نقد می کند.



    نظرات شما ()

    » نفتی ها ( شنبه 84/11/29 :: ساعت 6:47 صبح )
    »»
    قرارداد نفتی خطرناک  

    یک کارشناس مسائل نفتی :قراردادهای مشارکت در تولید بر خلاف نص صریح قانون اساسی است

    یک کارشناس مسائل نفتی گفت: قرادادهای مشارکت در تولید، برخلاف نص صریح قانون اساسی ، اجرای اصل 44 و شعار « ما می توانیم » رییس جمهور است.

    دکتر حسن شکرا...زاده  اظهار داشت: این قراردادها مغایر حاکمیت ملی بر منابع نفتی ،تولید صیانتی از مخازن و دقیقا باعث کاهش درآمد ملی می‌شود. ضمن آنکه هیچ کشور پیشرفته‌ای نیز از این شیوه قراردادی استفاده نمی‌کند.

    این صاحب‌نظر مسائل نفتی یادآورشد : ازسوی دیگر حضور کارشناسان خارجی سبب خروج کارشناسان خبره و با تجربه ما از صنعت نفت و از هم پاشیدگی بزرگترین سرمایه های کشور یعنی نیروی انسانی می شود. ضمن آنکه مسائل فرهنگی حضور طولانی مدت شرکتهای خارجی و خانواده های آنان در کشور نیز باید مد نظر قرار گیرد.

    وی افزود: اول باید دید این که می گویند از کدام شیوه قراردادی استفاده کنیم؟ این مسئله جواب کدام پرسش است، یعنی صورت مسئله چیست که این طریق، راه حل آن است. مبنا، منطق واستدلال مطرح کنندگان این مسائل چیست؟

    شکرا زاده خاطر نشان کرد: حقیقت آن است که برخی افراد ، یک سری مسائل را بزرگنمایی می‌کنند و اطلاعات غلط به مسوولین می‌دهند تا یک شیوه غلط را جا بیندازند . نمونه این مسئله را در باب بیع متقابل و ادعاهایی که در آن زمان بر سر این مسئله مطرح بود می‌توان مشاهده کرد. وی گفت: همان افراد دوباره بحث قرارداد مشارکت در تولید را علم کرده‌اند و بدون توجه به آثار و عواقب از آن دم می‌زنند.

    این کارشناس نفتی با اشاره به توانمندیهای داخلی کشور در صنعت نفت و گاز اظهار داشت: ما سازماندهی قوی، تجربه 90 سال صنعت نفت، امکان انواع حفاریهای نفتی و تامین قطعات در توسعه مخازن را داریم که متاسفانه در گذشته کمتر به آنها توجه شده است.

    وی افزود: نباید اسیر چماق تکنولوژی و کمبود مسائل مالی شد که ابزار دست عده‌ای در کشور قرار گرفته و در مقاطع مختلف از آن استفاده می‌کنند.

    شکر ا... زاده یادآور شد: ما از همان زمان شروع مسائل مربوط به قراردادهای بیع متقابل مخالف آن بودیم و معتقد بودیم نیاز به فنآوری نوین ، جلوگیری از افت تولید مخازن و تامین سرمایه‌ مورد نیاز برای توسعه مخازن از این طریق برطرف نمی‌شود. با این وجود و به بهانه استفاده از این قراردادها در مخازن مشترک، قبح آنرا ریختند و به تدریج در تمام مخازن آنرا تسری دادند.
    وی در ادامه گفت: اکنون پس از گذشت سالها متوجه شده‌اند که این قرادادها جوابگو نیست و اینک بحث قراردادهای مشارکت در تولید را مطرح می‌کنند. در حالی که با توجه به عملکرد گذشته ، قابل اعتماد نیستند و در جایگاه متهم باید پاسخگوی اقدامات گذشته خود باشند.

    این صاحب نظر مسائل نفتی گفت: از این افراد باید پرسیده شود نسخه‌ای که شما می‌پیچید، علاج کدام بیماری است، دلایل و استدلالهای شما چیست. نباید از تنگناهای مبهمی که خودشان هم نمی‌دانند چیست، چماقی ساخت و با چشم بسته تامین کننده منافع دیگران بود. ( منبع:فارس 28/11/84 )



    نظرات شما ()

    » نفتی ها ( جمعه 84/11/28 :: ساعت 9:27 عصر )
    »»
    خسارت120میلیاردی  

    یک کارشناس ارشد مسائل نفتی: شرکت انگلیسی شل 120 میلیارد دلار به ایران خسارت زد

    به دلیل سهل انگاری شرکت شل در میدان نفتی سروش 4 میلیارد بشکه نفت مخازن این میدان حداقل به ارزش 120میلیارد دلار از دست رفت.
    دکتر علی محمد سعیدی از کارشناسان ارشد مسائل نفتی با بیان این مطلب گفت: از همان سال ها که بحث برداشت از مخزن سروش و نوروز مطرح شد به شرکت ملی نفت ایران تذکر داده شد که نسخه برداشت 100 هزار بشکه نفت از میدان نفتی سروش و 95 هزار بشکه از نوروز غیرعملی است که امروز شاهد این امر هستیم.
    وی افزود: نکته این نیست که شرکت شل و شرکت ملی نفت ایران نتوانستند این میزان نفت را از میادین برداشت کنند، بلکه باید گفت که این میادین امروز به اندازه ای آسیب دیده اند که تولید از آنها متوقف شده است.
    وی اظهار داشت: براساس آزمایشات انجام شده در زمان رئیس سابق شرکت نفت فلات قاره، مشخص شد که باید به این میادین برای رسیدن به تولید مطلوب و افزایش ضریب استحصال تا 50 درصد گاز تزریق کرد و می توان از گاز میدان فروزان که روزانه 200 میلیارد فوت مکعب آن سوزانده می شود، استفاده کرد.

    وی اضافه کرد: برنامه تزریق گاز تا به امروز در میدان سروش محقق نشد و تنها برداشت بی رویه نفت از میدان صورت گرفت، به گونه ای که 4 میلیارد بشکه از حجم نفت در جای این میدان آسیب دید.
    دکتر سعیدی اظهار داشت: در 3 یا 4 سال اخیر به طور میانگین 36 میلیون بشکه نفت از سروش استخراج شده است که براساس قرارداد، 60 درصد از نفت تولیدی به شل و 40 درصد به ایران تعلق دارد که دراین صورت اگر قیمت هر بشکه نفت را 30 دلار در نظر بگیریم، شرکت شل در این مدت توانسته 700 میلیون دلار پول و سرمایه گذاری خود را از این تولید به دست آورد.
    به گفته وی، شرکت شل اصلا ضرر نداده است، بلکه توانسته بخش اعظمی از سرمایه گذاری خود را نیز از تولید برگرداند.
    سعیدی تصریح کرد: شرکت شل در مجموع 800 میلیون دلار در این طرح سرمایه گذاری کرده است که 700 میلیون دلار آن بازگشت داده شده و تنها 100 میلیون دلار آن باقی مانده است که اگر هم از دست رود باز هم شل چیزی را از دست نداده است.
    این کارشناس نفت افزود: ضرر را در این میان ایران متحمل شد که 4 میلیارد بشکه نفت در جای این میدان به ارزش 120 میلیارد دلار از دست رفت.
    وی مشکل مخزن را مخلوط شدن با آب دانست و گفت: اگر از همان اول گاز به میدان تزریق می شد بعد از چند سال آب موجود در مخزن به بالا نمی آمد به گونه ای که امروز مجبور باشیم برای جداسازی آن چند برابر هزینه کنیم.
    وی تزریق گاز را همچنان راه درمان این مخزن دانست و گفت: این اقدام نیز سال ها به طول می انجامد.



    نظرات شما ()

    » نفتی ها ( پنج شنبه 84/11/27 :: ساعت 2:6 عصر )
    »»
    دسته گل مافیای نفتی!

    پول نفت به جیب چه کسی رفت؟
    دکتر محمدرضا رحیمی رئیس، امیری اصفهانی دادستان دیوان محاسبات به همراه 12 مستشار مالی این نهاد نظارتی با ارسال نامه ای به رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن ارایه تفریغ بودجه سال 83 کل کشور تصریح کردند؛ در رسیدگی به تفریغ تبصره 11 بودجه سال 83، اصل 53 قانون اساسی نقض شده است.
    در این نامه آمده است: وجوه ارزی و ریالی عواید حاصل از صدور و فروش نفت خام در اشکال مختلف، نقد، بیع متقابل، سوآب، معاوضه هیچکدام پس از وصول در خزانه داری کل تمرکز و تجمع نداشته است.
    لذا 100 درصد مبالغ ارزی در حسابهای کارگزاریهای بانک مرکزی در خارج از کشور و تمامی وجوه حاصل از فروش ریالی نفت به عنوان درآمد شرکت (نه دولت) تلقی شده و به خزانه داریکل واریز نشده و به حساب درآمد عمومی منظور نگردیده است. این رویکرد ناقض اصل 53 قانون اساسی و مغایر تبصره 38 قانون بودجه سال 58 و تخلف از ماده 11 قانون محاسبات عمومی است.
    گفتنی است اصل 53 قانون اساسی می گوید کلیه دریافت های دولت باید در حسابهای خزانه داریکل متمرکز شود. همچنین در تبصره 38 قانون بودجه سال 58 آمده است فروش نفت خام باید به درآمد عمومی واریز گردد و ماده 11 قانون محاسبات عمومی، درآمد عمومی را جزو دریافت های دولت می داند.
    در این نامه آمده است: از سر جمع 34 میلیارد دلار عواید حاصل از صدور نفت تنها 16 میلیارد دلار به درآمد عمومی و 12 میلیارد دلار به حساب ذخیره ارزی منظور شده است.
    یعنی در آن مقداری هم که به حساب خزانه ریخته شده، به استناد ادعای خود شرکت نفت، باز هم 6 میلیارد دلار برخلاف مقررات مالی به خزانه داریکل ریخته نشده است.
    در این نامه تصریح شده است: تقویم کسری بودجه به کل کشور بر این منوال واقعی نبوده و مورد تأیید دیوان نیست.
    این نامه در نهایت تأکید کرده است: قوانین اساسی و دایمی از طریق قوانین و مقررات موقت یک ساله دور زده شده و موجب انفصال دستگاههای نظارتی را فراهم کرده است که توالی فاسد آن درعدم استخراج تفویض صحیح منابع و مصارف دستگاه های اجرایی موجب بروز کسری غیرواقعی در بودجه کل کشور شده است.
    با رأی دیوان محاسبات عمومی اعلام کسری بودجه در این سال کاملاً خلاف واقع بوده و با توجه به اینکه طی سالهای پیش از 83 و درسال 84 نیز شرکت نفت درآمد خود را به حساب خزانه دولت نریخته است، طی تمام این سالها اعلام کسری بودجه امری غیرواقعی و نادر بوده است و عدم اجرای نص صریح قانون اساسی ازسوی شرکت نفت باعث شده هزینه تورم حاصل از متمم بودجه و برداشت از حساب ذخیره ارزی برای هرسال مردم را بپردازند.
    بودجه 85 هم این مشکل را دارد
    نحوه گردش اعتبارات در شرکت نفت در لایحه بودجه 85 نیز قابل قبول نیست.
    دکتر حسین نجابت عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت وگو با خبرنگار ما گفت: متأسفانه طی سالهای گذشته هیچ وقت ساز و کار و گردش اعتبارات در شرکت نفت روشن نبوده است و این همان چیزی است که ما در مجلس به دنبال آن بودیم.
    دکتر نجابت با تأیید نقض اصل 53 قانون اساسی توسط شرکت نفت تأکید کرد: عدم واریز درآمد نفت به خزانه باعث شده هر وقت به شرکت نفت فشار می آوریم و به لحاظ مالی محدودشان می کنیم، آنها هم می روند و از حساب خودشان هزینه می کنند.
    وی ادامه داد: وقتی حساب شرکت نفت شفاف نیست، امکان ارزیابی نیز از نمایندگان مجلس گرفته می شود.
    نتیجه نگرفتیم
    شرکت نفت سالها است که در سود و مالیات درآمد خود را به حساب درآمد عمومی خزانه واریز نمی کند.دکتر حسن سبحانی عضو کمیسیون بودجه مجلس درگفت وگو با خبرنگار کیهان تصریح کرد: عدم واریز این درآمدها به حساب خزانه باعث بی انضباطی و هزینه های زائد می شود.
    وی در ادامه گفت: در زمانی که من رئیس کمیسیون بودجه بودم این موضوع را پیگیری کردم و کار به شورای نگهبان رسید و در آنجا بی سرانجام ماند.
    سبحانی در ادامه به خبرنگار ما گفت که بهتر است این سؤال از شورای نگهبان نیز استسفار شود.
    شورای نگهبان نیز تأیید کرد
    شرکت های دولتی از جمله شرکت نفت باید درآمد خود را به حساب خزانه داری کل واریز کند.
    دکتر عباس علی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان با اعلام این خبر تأکید کرد: نظر صریح شورای نگهبان این است که اصل 53 روشن است و عدم واریز درآمد شرکتها از جمله شرکت نفت به حساب درآمد عمومی خزانه داری کل غیرقانونی است. ( منبع کیهان)



    نظرات شما ()

    » نفتی ها ( پنج شنبه 84/11/27 :: ساعت 7:28 صبح )
    <      1   2   3   4