در جلسه مشترک وزیران اقتصادی با نمایندگان مجلس پیشنهاد شد
در جلسه ویژه ای که با حضور مقامات ارشد وزارتخانه های نفت و اقتصاد، سازمان مدیریت و اعضای کمیته اقتصادی کمیسیون برنامه و بودجه در مجلس برگزار گردید، پیشنهاد شد: بنزین برای دو دهک پایین جامعه رایگان عرضه شود و بنزین وارداتی نیز با قیمت گذاری مناسب برای دولت و مردم به فروش برسد.
رئیس کمیته اقتصادی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، با بیان مطلب فوق گفت: این اقدام به صرفه تر از تثبیت قیمت با واردات بنزین است.
وی در خصوص مسائل و موضوعات مطرح در این جلسه نمایندگان مجلس و دولت در کمیته اقتصادی کمیسیون برنامه و بودجه در مورد بحث و بررسی پیرامون مکانیزم جبران کسری تقاضای بنزین اظهار داشت: در این جلسه راهکارهای عمده ای که برای حل معضل بنزین مطرح شد، تک نرخی کردن، سهمیه بندی صرف براساس تولید، افزایش پلکانی قیمت، دو نرخی کردن بنزین تولیدی و وارداتی و توزیع بنزین بین دو دهک پایین جامعه به صورت رایگان بود.
وی محور گزارشات دولت به مجلس را روند مصرف بنزین و میزان تقاضای آن در جامعه و کسری هایی که با آنها مواجه خواهیم شد، راهکارهای مناسب به منظور اجرای بند «و» تبصره 13 قانون بودجه 85 (شروط 25 گانه سهمیه بندی بنزین برای دولت) و آثار و تبعات مثبت و منفی تک نرخی یا دو نرخی کردن و سایر اقدامات مذکور که برای توزیع بنزین در شش ماهه دوم امسال می توان انجام داد، اعلام کرد.
عادل آذر نظر دولت را نیز نسبت به مکانیزم اجرای شروط 25 گانه سهمیه بندی بنزین، مثبت ارزیابی کرد و نتیجه بحث و بررسی های نمایندگان مجلس و دولت را توزیع رایگان بنزین بین دو دهک پایین جامعه اعلام کرد. همچنین با فروش تولیدات داخلی به قیمت 80 تومان، بنزین وارداتی باید با یک قیمت گذاری مناسب برای دولت و مردم به فروش برسد.
به گفته وی، با این اقدام یارانه بنزین فقط به اقشار آسیب پذیر جامعه اختصاص می یابد.
براساس این گزارش امروز وزرای امور اقتصادی و دارایی، نفت، کشور، صنایع و معادن و همچنین رئیس سازمان مدیریت برنامه ریزی و رئیس کل بانک مرکزی، گزارش اقدامات خود را در جهت اجرای بند «و تبصره 13 قانون بودجه 85» به مجلس ارائه می کنند.
وزیر اقتصاد: سهمیه بندی بنزین با کارت هوشمند
تا آذرماه امکان ندارد
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: در خوشبینانه ترین حالت، سهمیه بندی بنزین با کارت هوشمند تا آذرماه سال جاری امکان ندارد و در صورت تصویب این طرح، قطعاً سهمیه بندی بنزین از اوایل نیمه دوم با کوپن خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری مهر وی اضافه کرد: هم اکنون قیمت بنزین وارداتی ایران هر لیتر 500 تومان تمام می شود که دولت بودجه آن را از منابع خود تأمین و به قیمت ثابت 80 تومان به مصرف کننده می رساند. البته دولت برای شش ماهه دوم سال بودجه برای واردات بنزین ندارد. از این رو، مطرح شده که در صورت واردات بنزین، عرضه آن با قیمت تمام شده باشد.
از سوی دیگر چندی پیش دکتر سورنا ستاری مدیرعامل سازمان بهینه سازی مصرف سوخت کشور اعلام کرد: خودروسازها متعهد شده اند همانطور که سایر قطعات خودرو و همچنین کیت گاز سوز کردن خود را تأمین می کنند، مخزن گاز برای آنها نیز تهیه و نصب کنند.
وی یادآور شد: برابر آئین نامه اجرایی تبصره 13 قانون بودجه کارخانجات خودروسازی امسال باید حداقل 280 هزار خودرو را دوگانه سوز تولید کنند. براین اساس دولت از طریق وزارت نفت به ازای تولید هر دستگاه خودرو گازسوز مبلغ 700 هزار تومان کمک بلاعوض به خودروساز ان پرداخت می کند.همچنین در ابلاغیه ای که معاون اول رئیس جمهور به وزارت نفت ارائه کرد، سازمان بهینه سازی مصرف سوخت کشور موظف است طی سال جاری 120 هزار خودروی بنزینی را با اولویت خودروهای عمومی به گاز طبیعی فشرده مجهز کند.
کیهان
شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی(شانا)یکی از اقدامات خوب روابط عمومی وزارت نفت طی سال های گذشته بود که فصل نوینی را در عرصه اطلاع رسانی در حوزه نفت و انرژی برای مخاطبان گشود.
"شانا" هرچند در روند شکل گیری خود با مشکلات عدیده ای در زمینه های قانونی، ساختاری و مالی مواجه شد ولی با توجه به تبع رسانه ای وزیر سابق نفت جناب مهندس بیژن زنگنه و علاقه وی به اطلاع رسانی ، این موانع را یکی پس از دیگری پشت سر گذاشت و در حد یک رسانه حرفه مورد قبول جامعه مطبوعاتی قرار گرفت. البته در این مدت متاسفانه "شانا" نتوانست گامی فراتر از یک صدایی بگذارد و به همین خاطر آرشیو آن فاقد دیدگاههای منتقدان نفت بویژه نسبت به عملکرد وزارت نفت در ۸سال گذشته است.
تبدیل "شانا" به ستاد تبلیغاتی یکی از کاندیداهای وزارت نفت از دیگر عوامل ضربه به جایگاه آن به شمار می رود که البته پرسنل آن نقشی در این خطای استراتژیک نداشتند.
اینک با تحولات جدید در روابط عمومی وزارتخانه و انتصاب جناب قنواتی بعنوان مدیر کل روابط عمومی وزارت نفت انتظار می رود این رسانه از تحرک بیشتری برخوردار شود. براساس اطلاعات واصله به "نفت نیوز" هم اکنون مراحل پیش بینی شده برای ارسال خبر بر روی خروجی این پایگاه به گونه ای است که حتی بالاتر از مدیر عامل نیز ناظر دیگری باید هم امضاء نماید! این اقدام با هرنیتی که در نظر گرفته شده باشد ولی بدعتی است که نه تنها "شانا" را باپویایی مواجه نمی سازد بلکه جایگاه آنرا نیز به شدت تنزل می دهد.
در هر حال شایسته است جناب قنواتی که خود یک عنصر رسانه ای نیز به شمار می روند در زمینه روان سازی سیستم این شبکه و سرعت عمل در ارسال خبر تدابیر لازم را بیندشند.
بدیهی است با توجه به عناصر مجرب و خوش ذوقی که هم اکنون در شانا فعال هستند این رسانه می تواند حتی در عرصه بین المللی نیز جایگاهی بس ارزشمند داشته باشد.
28 آذرماه 84
فرصتی تاریخی برای تحول در وزارت نفت
تورج برون
صنعت نفت ایران در ادامه تاریخ پر فراز و نشیب خود هم اکنون با انتخاب جناب مهندس وزیری هامانه بعنوان وزیر نفت در مرحله ای جدید قرار گرفته است.
عملکرد مسئولان وزارت نفت بویژه در بخش بالا دستی که نقش کلیدی در اداره صنعت نفت دارد طی 8 سال گذشته مورد انتقاد و اعتراض وسیع کارشناسان کشور قرار گرفته و همواره یکی از چالشهای مهم دولت گذشته بود .
موضوع سؤال ، تحقیق و تفحص و حتی استیضاح وزیر نفت در دولت آقای خاتمی همواره مطرح شد ولی متاسفانه مجلس ششم با فرصت سوزی های بسیار زیاد در این زمینه به وظیفه قانونی خود عمل نکرد تا اینکه سرانجام مجلس هفتم طرح تحقیق و تفحص از وزارت نفت را به تصویب رساند و هم اکنون در مراحل نهایی است که البته به غیر از روشن شدن ابعاد برخی خسارت ها نتیجه دیگری بدنبال نخواهد داشت.
شعارهای انتخاباتی آرمانگرایانه ریاست محترم جمهوری و اشاره مستقیم ایشان به مسائل صنعت نفت در کنار اظهارات روشن نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی ، امیدی گسترده و توقعی بجا برای انجام تغییرات و اصلاحات بنیادین در صنعت نفت نزد تمام ناظران و علی الخصوص کارشناسان این وزارتخانه ایجاد کرده است.
چالش های اخیر بر سر انتخاب وزیر نفت نشان داد که این وزارتخانه در ساختار کشور دارای ویژگیهای منحصر بفردی است. این مجموعه با بیش از یکصد هزار پرسنل ، دارای سازمانهای گسترده کارشناسی در حوزه های تخصصی متنوع و متعددی با حوزه جغرافیائی وسیع داخلی و بین المللی و گردش عظیم مالی و ارتباطات وسیع کاری با کارتلـها ، مشاوران و دلالان بین المللی و همچنین مسئولان و مقامات بلند پایه کشورهای تولید کننده نفت است.
وزارت نفت با در اختیار داشتن امکانات عظیم لجستیکی و راهبردی ، مسئول تأمین انرژی و درآمد ارزی کشور بوده و بازدهی عملکرد آن از موضوعات روزانه زندگی مردم تا مهمترین چالشهای کلان امنیت ملی و منطقه ای کشور را در بر می گیرد.
کاهش ذخائر نفتی جهان و تمرکز مهمترین کشورهای تولید کننده نفت در دهه های آینده در مرزهای کشور ما و نقش ممتاز موقعیت جغرافیایی کشور در انتقال انرژی در سطح منطقه ، حساسیت تصمیم گیری صحیح در مورد این بخش را افزایش داده است.
حساسیت مجلس هفتم و رأی عدم اعتماد به سه گزینه پیشنهادی وزارت نفت که تجربه جدیدی در تاریخ سیاسی کشور است دارای ابعاد متنوعی است که بر آیند آن برای کشور کاملا“ مثبت است.
علیرغم ادعای نادرست بعضی که عقیده داشتند چنین اتفاقی می توانست عامل تقابل بین مجلس و دولت و بی ثباتی در کشور گردد اما همه شاهد هستیم که این موضوع در سطح جامعه امری عادی و قابل پذیرش بوده و روند معمول اداری درون وزارت نفت نیز جریان داشته است.
دو نماینده اصول گرایی که مخالف گزینه های قبلی وزارت نفت بودند در بحث گزینه سوم بعنوان موافق ظاهر شدند. این واقعه را باید تابلویی زیبا و خیره کننده از مردم سالاری دینی،اصول گرایی و مؤثر بودن افکار عمومی در نظام تصمیم گیری کشور و نمادی از کابینه 70 میلیونی ارزیابی کرد که یقینا“ بخودی خود می تواند بر بسیاری از تبلیغات منفی جهانی خط بطلان بکشد و عامل تقویت موضع بین المللی کشور گردد.
بررسی برنامه های گزینه های وزارت نفت توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دقت آنها روی شرایط احراز صلاحیت وزیر پیشنهادی ،بجای انفعال و تسلیم در مقابل بعضی مصلحت سنجیها ، ره آورد مجلس هفتم برای همه وفاداران به ارزشها و آرمانهای انقلاب اسلامی است.
علیرغم آنکه نزدیکترین دوستان و حامیان راستین و قابل اعتماد ریاست جمهوری اکثریت مجلس را تشکیل می دهـد، اما شخصیت جمعی مجلس تلخکامی احتمالی و زود گذر حاصل از عمل صحیح را بر عافیت طلبی حاصل از چشم بستن بر واقعیات ترجیح داد و به بزرگترین مصلحت که همانا حمایت واقعی از دولت و عمل به وظیفه نظارتی خود می باشد پرداخت.
کارشناسان نفت جنوب که مخالفت خود را با سه گزینه قبلی وزارت نفت به دلیل عدم تخصص و تجربه آنها با نمایندگان مجلس مطرح کردند، در بحث مطرح شدن آقای وزیری هامانه بعد از دعوت وی وارد مذاکره شدند و البته ضمن طرح پاره ای گله ها ازعملکرد 8 سال گذشته سرانجام به این انتخاب رئیس جهمور و مجلس هفتم رضایت داده و آمادگی خود را برای حمایت از وی اعلام کردند.
حساسیت بارز نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و مشابهت مواضع اکثریت آنها با ریاست محترم جمهوری نسبت به موضوع خاص صنعت نفت شرایطی را بوجود آورده است تا بتوان با استفاده از تجربه های تاریخی تلخ و شیرین گذشته و بر اساس آرمانهای انقلاب اسلامی و منافع ملی و استفاده از خرد جمعی، شاهد تصمیم گیریهای کارشناسی و تأثیرگذاری باشیم. مجموع این شرایط ، فرصت کم نظیری در تاریخ کشور برای ایجاد تحول بنیادین در این بخش راهبردی را ایجاد کرده است.
ارزیابی که از شعارهای انتخاباتی ریاست محترم جمهوری وجود دارد آنست که دولت جدید قصد و آهنگ ایجاد اصلاحات و تحولات بنیادین در شیوه ها و سیاستهای حاکم بر وزارت نفت را دارد و این موضوع در اظهارات اخیر مهندس وزیری هامانه برای عملیاتی کردن این تغییرات در بحث توسعه میادین نفتی ، تغییرات ساختاری و تمرکز زدایی از تهران ، صادرات گاز،افزایش ظرفیت تولید نفت و .... به وضوح اعلام شده است.
با این وضعیت امیدوار کننده همه باید از این طرز تفکر و عمل ریاست محترم جمهوری و وزیر نفت حمایت کرده و شک نداشته باشیم که انتقادات مطرح شده علی الخصوص هنگام بررسی صلاحیتهای گزینه های پیشنهادی نفت نیز تنها متوجه مصادیق اجرای همین اصول بوده است.
تصمیم دکتر احمدی نژاد و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در مورد انتخاب وزیر نفت بر اساس نگاه دقیـق به ویژگیهای خاص و منحصــر به فرد این وزارتخانه و جایگاه بی بدیل آن در ثبات اقتصادی کشور ، تبیین چالشهای موجود و نیز اهداف ، راهکارها و اقدامات ضروری آینده استوار بوده است .
انتخاب جناب مهندس وزیری هامانه فرصتی است که می تواند بسیاری از تهدیدات را برضد این صنعت مهم خنثی سازد. البته نگرانی کارشناسان دلسوز نفت آنست که از مبانی تئوریک و پایه های سیاستهای نادرست چند سال گذشته وزارت نفت غفلت شود و همفکران ، همراهان و مدافعان آشکار و پنهان تفکرات گذشته که از در بیرون رانده شده اند اینک از پنجره در آیند که هوشیاری وزیر نفت می تواند این نگرانی را برطرف نماید.
حال که در انتخاب وزیر نفت ، نزدیکی تجربه و تخصص در مورد مشکلات و چالشهای موجود صنعت نفت مد نظر مجلس هفتم قرار گرفته ، فرصتی واقعی ایجاد شده است تا به خیل عظیم کارکنان صنعت نفت و مدیران کارآمد آن اعتماد شود و مدیران نفتی با درنظر گرفتن اصل شایسته سالاری و پایبندی به شعارهای ریاست محترم جمهور انتخاب شوند. با توجه به شناخت آقای وزیری هامانه از مدیران کارآمد نفت ، تیم کاری قوی می تواند تحقق اهداف دولت را جهشی نماید.
شناخت وزیر جدید نفت از بافت نیروی انسانی،مقررات،سازماندهی و تشکیلات وزرات نفت ،توان و دیدگاه مدیریتی ایجاد اصلاح و برخورد با شبکه های فاسد را در وی تقویت می کند.
در همین جا ضمن تبریک به جناب مهندس وزیری هامانه امیدواریم وی با برنامه ای مدون ، شفاف و مبتنی بر اطلاعات کارشناسی صحیح برای تحقق برنامه های دولت آقای احمدی نژاد و ایجاد تحول در صنعت نفت موفق باشند و تقویت مجدد شرکت ملی نفت بویژه مناطق نفتخیز جنوب را بعنوان اصلی ترین منبع تامین کننده درآمد ارزی کشور در اولویت اول خود قرار دهند.
انشاءالله نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و همه مدیران و کارشناسان وزارت نفت برای سربلندی ایران اسلامی و تقویت دولت جناب احمدی نژاد و عملی شدن سیاستهای اعلام شده ایشان برای ایجاد تحول در وزارت نفت نهایت همکاری را داشته باشند.
انتهای پیام